Нова туристическа такса Венеция

25 Февруари 2019 г.
Нова такса във Венеция: 3 евро за еднодневен престой
 
 
 
  Общинските съветници във Венеция одобриха входна такса за туристите, които влизат в популярния италиански град, разположен във Венецианската лагуна, предаде ДПА.
   
    Все още не ясно кога приетата схема ще влезе в сила. Първоначалните планове бяха да се въведе такса от 3 евро (2,65 долара) за еднодневен престой от май.
    През следващата година таксата ще нарасне до 6 евро и може да бъде увеличена до 10 евро през натоварени туристически дни.
   
    Масовият туризъм от дълго време е проблем във Венеция, въпреки че е основният източник на приходи за града. Туризмът е разглеждан като основна причина за пренаселването, повишените цени на имотите и намаляващото местно население.
   
    По оценка на неправителствената организация за защита на културно-историческото наследство "Италия ностра" (Italia Nostra) от 2016 година, всяка година 30 милиона души посещават града, който е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, със среден дневен наплив от над 82 000 души.
   
    Според схемата за входна такса посетителите, които са настанени в хостели, ще бъдат освободени от плащането й. Гостите на хотелите вече плащат местна туристическа такса за престоя си.
   
    "Не сме заинтерсовани да събираме пари в брой", каза по-рано този месец кметът на Венеция Луиджи Бруняро. Целта е да се подпомага плащането за поддръжката и чистотата в историческия град, твърди той.
    "Трябва да кажем на целия свят колко трудно е да се управлява толкова специално място", добави кметът.

Източник: trip.dir.bg

Дестинации

Новини