Условия за влизане в Турция

01 Юни 2021 г.
Ограничителни мерки за влизане в Турция спрямо български граждани:

Всички, желаещи да преминат през сухопътните, морски и летищни ГКПП на Турция, следва да представят:

- отрицателен PCR тест за SARS-Cov-2 не по-стар от 72 часа, или

- бърз антигенен тест не по-стар от 48 часа, или

- сертификат за ваксинация срещу COVID-19, ако са изминали не по-малко от 14 дни от завършване на ваксинацията, или

- официален документ, издаден от компетентна институция, че са преболедували COVID-19 в рамките на последните 6 месеца преди влизане в страната.

Горните правила не се отнасят за идващите от Афганистан, Бангладеш, Бразилия, ЮАР, Индия, Непал, Пакистан, Шри Ланка, Египет, Сингапур и Великобритания, за които са въведени по-строги ограничения

Документите за негативен PCR тест и бърз антигенен тест, следва да съдържат датата и часа на изследването за COVID-19, имената и паспортните данни на лицето, данни за лабораторията извършила изследването, вкл. оригинален печат, доказателство за платена такса за изследването (касова бележка или фактура).  
Считано от 15 март 2021 г. всички пътници  желаещи да преминат през  ГКПП на Р Турция се задължават в рамките на 72 часа преди заминаване да попълнят електронен формуляр на сайта на Министерството на здравеопазването на Турция на адрес https://register.health.gov.tr/, с посочване на основни данни за лицата, възможности за връзка и адрес в Турция.
Всички пътници над 6 г. възраст трябва да представят отрицателен PCR тест за SARS-Cov-2, извършен до 72 ч преди часа преди заминаване.
 
Считано от 01.05.2021 г. при прибиране в България от чужбина, за освобождаване от карантина ще се признават следните документи: 

  - Сертификат за ваксинация срещу COVID-19 (14 дни след втора доза).
 
   - Отрицателен резултат от PCR тест или антигенен тест-направен в Турция или до 24 часа след прибиране в България
 
   - Положителен тест за преболедуване на COVID-19 през последните 6 месеца.

*Деца до 4,99 г. са освободени от изисквания.
 

Дестинации